Vad står partierna för?

Om man ska rösta måste man ju veta vad man röstar på, men det är inte alltid så lätt att förstå vad partierna vill förmedla för budskap i tidningarna och på tv. Jag ska försöka, i detta inlägg, att förklara på ett begripligt sätt vad partierna står för samt deras kärnfrågor.


Socialdemokraterna
Frihet, jämlikhet och solidaritet är vad partiet strävar efter för ett bättre Sverige, eller Möjligheternas land som det också kallas av socialdemokrater. De vill att den höga ungdomsarbetslösheten ska minska och för att lyckas ska de investera i 100 000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser. "207 000 unga vill inget hellre än att rycka in", som de säger i sin reklamkampanj. Mer trygga jobb med fasta anställningar samt förbättra arbetslöshetsförsäkringen genom att sänka den till cirka 80 kronor i månaden är också något som de prioriterar.
Sjukvård och skola är också något som de röd/gröna vill satsa på. De säger själva att de kommer att satsa 12 miljarder kronor mer än alliansen på fler jobb i skola, sjukvård och omsorg. De vill inte att plånbokens tjocklek ska spela roll i vilken vård man ska få utan helt enkelt efter hur sjuk man är. Universitets- och regionsjukhusen ska inte säljas till privata företag. Nu har unga fri tandvård till 19 års ålder men om de röd/gröna bildar regering kommer det att ändras till och med 24 år. Skolan ska bli bättre genom fler möjligheter till hög utbildning, de vill höja kvalitén i högskolan och öka med 9 lärare/ per 100 elever. Genom fler lärare tror de att resultaten kommer bli bättre.
Att minska klyftorna kan man väl säga är socialdemokraternas främsta fråga. De vill att ju mer man tjänar desto mer skatt ska man betala. De vill även hålla fast vid värnskatten som innebär att om man tjänar över 45 000 kr ska man betala 5 % extra i skatt.

"Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål."

Källa: www.socialdemokraterna.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0